topbella

Sunday, 12 December 2010

Terbaik...


Assalamualaikum...


Terbaik ler.....hehehe


biasa dengar perkataan ini " perempuan yang baik untuk lelaki yang baik"


perkataan Ini sering digunakan....tu sebab saya tahu..hehehe
tpi bkn sekadar cakap taw..ini adalah kenyataan..
dalam Al-quran pon ade..


buktinye..

  Firman Allah yang bermaksud: 
Perempuan-perempuan yang keji untuk laki-laki yang keji dan laki-laki yang keji untuk perempuan-perempuan yang keji. Sedangkan perempuan-perempuan yang baik untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik untuk perempuan-perempuan yang baik.
 [Surah al-Nur, ayat 26]

Maksud “baik” dalam ayat di atas merujukan kepada sifat secara keseluruhan yang ade pada diri seseorang seperti kejujuran, kesopanan, kerajinan, mengikut perintah Allah,banyak melakukan amal yang mulia dan sebagainya.

sape nak yang terbaik?
semua orang nak yang terbaik...(betol x?)
-kehidupan yang terbaik.
-Jadi yang  terbaik
-Anak yang terbaik
-Pelajar yang terbaik
-Pilihan yang terbaik.
-suami@isteri terbaik (bagi yang sudah kahwin)
-Everything ler...terbaik
so, kita try wat yang terbaik,InsyaAllah dapat

*sape yang dapat... yang itu adelah rezeki.
*bagi yang kurang baik...berusaha ler jadi yang terbaik...
*InsyaAllah...kita akan dapat ape yang kita usahakan.
*Bagi yang dapat sebaliknye....bkn xde rezeki....
itu pon dinmekn rezeki, rezeki yang tidak yang xdisangka-sangkakn.
ok.
wassalam.



Terusik Hatiku...T_T (Si Ayah & Si Anak)

Assalamualaikum..


Ade story sbnrnye...
mcm nie citenye....
pada hari ini, saya kuar ngan best friend saya...kuar nak beli barang-barang...
tpi kami bukan berdua jer....hehehehe,ade lagi seorang.....
kami ditemankan oleh seorang lelaki...
lelaki tersebut ialah Ayah kepada best friend saya....
perwatakannye.....nie ade ler pada pandangan saya...

-usia beliau dalam lingkungan 50-60-an..
-penampilan yang sederhana n kemas...
-seorang yang cekal n tabah hatinye...
-berpengetahuan...
-gemar memberi nasihat....i like
-dalam matanye ade bnyk benda yang tersirat...

emmmm ckup ler tu.....ini hnye untuk pengenalan watak saje..


*saya rasa banyk lagi....keistemewaannye....


tujuan saya sbnrnye....nak cite ape yang wat hati saya terusik sangat....
mcm nie.....lepas selesai jer program kami...
Ayah best friend saya terus datang amik kami berdua sbb nak bawak gi beli barang...
sebelum gi shopping kat bintang..kami gi isi perut dlu..lapar kot lagipon mmg time utk lunch..hehehe
kami makan kat kedai mamak jer......mkn...mkn...mkn
yang menariknye...si ayah menasihat anaknye time mkn...mkn+nasihat+mkn+nasihat...
alhamdulillah....selesai  sy jer mkn..
saya ingat dah leh gi beli barang-barang...rupa-rupanye...
si Ayah masih lagi menasihat si Anak.....lme kot....start mkn smpai....sy alhamdulillah....
isy2..xabis-abis lagi nasihatnye...
disbbkn Si ayah nie...bnyk pengalaman n pengetahuan.....saya pon ske dgr ape yang disampaikan Si Ayah kpd Anknye...si Ank hanya menadah telinganye untuk menerima ape yang Si Ayah hendak sampaikan...n mengangguk kepalanye menandakaan Si Anak setuju setiap butir kata-kata Si Ayah...kerana setiap kata-kata yang keluar dari mulutnye amat bermakna...disitu yang membuat saya terasa teruja ngan kepatuhan seorang Anak n harapan seorang Ayah.....
abis jer Si Ayah menasihat Si Anak.......kami berdua jer gi ler beli barang-barang Si Ayah dok kat kereta...

kami pon gi sne..gi sni...pusing sne....pusing sni...dr jam 1 lebih smpai 4 lebih....selepas semua selesai  baru puas hati fuhhhh....penat sangat-sangat...tpi happy...^_^

Dlm kereta..
bila kami smpai jer kat kereta...saya tgk Si Ayah lena tido..letih kot tggu kitaowg..lme sgt
Si Ank kejut Ayah..."abah bangun...". Si Ayah pon terjaga...
dlm kereta juga...ade aksi yang menarik antara Si Anak&Si Ayah.....yang membuat saya jelez....

Si Anak tnye "Abah letih yer....?" Si Ayah xjawab...kalo saya tgk pon dah taw Si Ayah nie mmg letih.time shopping tdi Si Anak ade beli waffer coklat....n then Si Anak mencubit sedikit waffer..lalu
menyuap kepada Si Ayah....Si Ayah pon menerima suapan Anaknye....so sweet...manjanye dia..
time tu saya kat seat belakang...just tgk jer ler..saya rse mcm menyibuk jer kat situ...tpi nak wat cmne..dah dijemput ikut..xkan nak tolak.hehehehe..
ape-ape pon hati rase terusik ketika itu...
kasih sayang seorang anak kepada seorang ayah dan sebaliknye...
tu jer.ok

Umi & Abi

Assalamualaikum.....

Rindu.....

Terasa rindu sangat-sangat kat Umi & Abi...
sape yang xrndu...lebih-lebih lagi saya mmg anak mereka....hehehe
berhari-hari,berminggu-minggu,berbulan-bulan n bertahun-tahun(nie blum lgi...hehehe)....tak jmpe.....
Nasib....

Nak cite ckit...kisah silam
kalo dlu time kat sek asrama....
setiap minggu umi & abi datang....(dekat jer kot mmg ler boleh slalu dtg)
smpai ade yang jelez....."jeleznye setiap minggu umi&abi angah asyik datang" kata kwn-kwn saya.hehehe
saya hnya mmpu tersenyum...=)(time tu mmg rezeki saya)
now.....
saya kat kuis, bangi
amat-amat ler sedih =(
umi & abi datang pon kadang-kadang...( tu pon kalo ade ade masa).
baru saya terasa jelez seperti mne yang kawn-kawan sy pernah rasakn....
isy-isy.....
-jelez melihat ibubapa orang lain datang.
-jelez melihat kemesraan mereka.
-jelez,jelez......10000X
mcm xptutkan...hehehe..tu ler...perasaan manusia... nak wat cmne...=P

emmmm...antara sebab-sebabnye.....xdpt jmpe.

  • umi & abi buzy ngan keje,adk-adk kat umah n everything.....
  • skrng sy dok jauh ngan umi&abi...(selangor vs perak)..
  • anak yang memahami.....xnak susahkan umi&abi....walaupon dah bnyk kali menyusahkan..hehehehe
  • xde rezeki nak jmpe setiap hari-hari n minggu-minggu...
  • xde jodoh...
  • ade benda yang lebih penting....
Dan saya tahu setiap ape yang berlaku ade hikmahnye.....
Dengan sebab-sebab diatas....Alhamdulillah

-saya semakin rapat ngan Abi & Umi saya....dan bertambah memahami & knl...
-saya belajar untuk bersabar & berdikari....
-saya taw saya mampu lakukan ngan dorongan n nasihat mereka.
-saya taw rasa sedih,rndu,sunyi bila orang-orang tersayang jauh drpd saya..
-saya akan lebih menghargai pengorbanan umi&abi...
*kembar saya pon sme....kami rindu sangat-sangat kat umi & abi.
*InsyaAllah kalo ade rezeki kita jmpe..Amin.

TERIMA KASIH.....Umi & Abi
angah sayang UMI & ABI

wassalam


Saturday, 11 December 2010

DIA YANG START DULU....

BISMILLAH.....
Assalamualaikum...

Sape dia tu?
dia adalah HASNAH KASIRAN...she is my BESTfriend.

-Dia start dlu....wat saya post....blog
-Dia start dlu...marah...saya wat blur jer..hehehe
-Dia start dlu...wat saya geram....
-Dia start dlu... senyum...saya pon senyum.
-Dia start dlu.. hidup dlm dunia it..n then saya ikut.
-Dia start dlu... makan....n then wat saya lapar.
-Dia start dlu.. tido...lena dia tido.hehehe...siap mengingau. 
-Dia start dlu....tunjuk jalan...saya ikut..takut sesat..
everything senah yang start dulu...

*sorry xknl diri lgi.....kalo saya ade masa sy kenalkn diri..nie pon sbb hasnah kasiran..............



wassalam.....

I love ISLAM.